SKŁADNIKI:
- filet z kurczaka około 500gr.,
- sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku
SOS:
- kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego
- czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół),
- 4 szt. orzechów laskowych lub 10-12 pistacjowych,
- płaska łyżeczka płatków migdałów,
- śmietanka słodka 250ml 18%,
- 3 płatki młodego imbiru z zalewy,
- łyżka masła klarowanego,
- 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina startej skórki cytrynowej, szczypta cukru,1-2 żółtka, 1 szkl. bulionu drobiowego,
WYKONANIE:
KURCZAK:
- filet ciąć pod skosem, posypać przyprawami, każdy medalion nakłuć/ubić lekko, zamarynować w oliwie z oliwek najlepiej na noc,
- następnego dnia usmażyć na patelni grillowej lub grillu,
SOS:
- na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, migdały, cebulę(lub por, ja daję pół na pół),
- następnie dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina skórki z cytryny, małą szczyptę cukru dla złamania kwasu cytrynowego,potem dodać wino i odparować, wlać około szkl. bulionu,
- żółtko dokładnie wymieszać z ze śmietaną i ewentualnie mąką połączyć z sosem,
- dodać imbir, włożyć fileciki, chwilę pogotować na lekkim ogniu i gotowe.
To musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować święta tuż, warto zaskoczyć gości
OdpowiedzUsuńpozdrawiam