Karkówka to wdzięczne mięso, więc można ją przygotowywać na wiele sposobów. U mnie w domu dość często przygotowuję ją z przyprawą gyros i sosem/dipem ketchupowo - majonezowym(w wersji light z jogurtem naturalnym).
SKŁADNIKI:
- 1kg. karkówki chudej bez kości
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
- majeranek, oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula średnia
- 1 łyżka masła klarowanego
- odrobina maggi lub sosu sojowego (jeśli lubicie)
SOS/DIP:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki ketchupu
- ulubione przyprawy: sól, pieprz świeży, vegeta, zioła prowansalskie - przyprawy ucieramy w moździerzu,
- wszystkie produkty łączymy i sos gotowy!
WYKONANIE:
- karkówkę tniemy na plastry grubości 1 cm., posypujemy solą, pieprzem świeżym z moździerza, majerankiem, odrobiną oregano, nakłuwamy i lekko zbijamy siekaczem do mięsa,
- przygotowujemy marynatę: oliwa z oliwek, przyprawa gyros,
- karkówkę tniemy na 1cm. paski, wkładamy na noc do marynaty(można marynować krócej, ale przynajmniej 2-3 godz.),
- na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy karkówkę i smażymy, po około 1/2 godz. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym smażymy do miękkości mięsa (można delikatnie podlewać wodą),
- karkówkę podajemy na półmisku np. z zieloną sałatą, ryżem, dip w osobnym naczyńku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz