sobota, 7 marca 2015

Karkówka pod pierzynką serową z pesto.

Na świąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole.

SKŁADNIKI:
  • 4 plastry karkówki,
  • pesto bazyliowe
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano)
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta
WYKONANIE:
  • z oliwy i przypraw zrobić marynatę,
  • karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć  w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc),

  •  pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą i pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody,
  • karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso),


  • karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem,

  • na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki,
  • przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50  min. (do miękkości mięsa) w temp. 180 stopni,
  • następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz