Święconka:
- przede wszystkim jajka,
- baranek z masła,
- chlebek,
- wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka,
- ciasto: wielkanocna babeczka,
- sól, chrzan,
Śniadanie Wielkanocne:
W centrum potraw oczywiście Święconka,
- pyszny barszcz biały z chrzanem,
- jajka faszerowane na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej),
- pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką,
- jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej),
- jajka po szkocku (przepis podany wcześniej),
- pasztet świąteczny zapiekany,
- kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco,
- no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik,
- sałatka gyros( przepis podany wcześniej),
- sałatka warzywna(wszyscy ja znacie),
- sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej).
- oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku,
- warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej),
- modra kapusta na gorąco,
- surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem,
- kapusta kiszona zasmażana,
- rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej),
- grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),,
- medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem(przepis podany wcześniej),
- karkówka gyros(przepis podany wcześniej),
- sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej),
do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż.
Ciasta:
- makowiec,
- serniczek z rosą,
- babka jogurtowa z winem i orzechami,
- ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz