SKŁADNIKI:
- 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda)
- 10 dag. sera pleśniowego u mnie Gorgonzola
- 1 średnia cebula
- boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach
- pieprz zielony w zalewie
- 1 śmietana słodka 30%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta
- oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe.
- polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie,
- następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu,
- zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy,
- ponownie smażymy na patelni grillowej,
- na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min.,
- dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania,
- wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu,
- wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe!
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi!
Witam, w którym momencie dodajemy pieprz w zalewie jaką ilość?
OdpowiedzUsuń