SKŁADNIKI:
- 1kg. mielonego sera
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru pudru
- łyżka kaszki manny
- budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100g suchej żurawiny
- łyżka mąki
- 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej)
- płatki migdałowe
WYKONANIE:
- Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu),
- oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę,
- gdy kogel-mogel zrobi się biały dodać ser, dokładnie wymieszać,
- dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać,
- dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać,
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach,
- włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien się ładnie zrumienić, zostawić jeszcze na 1 godz.,
- następnie wyjąć można polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe.
Też uwielbiam żurawinę, a serniki nigdy mi się nie znudzą :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńtak pyszności.
OdpowiedzUsuń