SOS SEROWY:
- 100-200 g sera pleśniowego
- łyżeczka masła
- odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml
- 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18%
- sól, pieprz do smaku
- bazylia
- Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło,
- podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć)
- po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać,
- po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy ciągle mieszając.
SOS HOLENDERSKI:
Nie tylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny!
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
- Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem,
- wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło,
- sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.,
- żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.
Sos grzybowy.
SKŁADNIKI:
- świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 1 średnia cebula
- śmietanka 18% słodka
- 1 łyżka mąki,
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz, odrobinę vegety
WYKONANIE:
- grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw,
- masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę,
- warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy,
- smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h,
- dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką,
- gotujemy około 5 min. i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz