Pomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów. Jeszcze latem ususzyłam 3 kg. tych pomidorów i przechowywałam w naczyniu próżniowym w lodówce. Nareszcie dziś postanowiłam dokończyć dzieła i tym sposobem słoiczek suszonych pomidorów w zalewie nareszcie gotowy. Za kilka dni powinny być dobre.
SUSZENIE POMIDORÓW:
- 3kg. mięsistych pomidorów kroimy na ćwiartki lub ósemki,
- przygotowujemy zioła: suszone oregano, bazylia, kilka ziaren kolendry, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory,
- pomidory układamy na sitach suszarki , suszymy kilka dni po kilka godzin, zmieniając kolejność sit, po kilku dniach wszystkie pomidory mieszczą się na jednym sicie.
SKŁADNIKI:
- suszone pomidory ,
- 250ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
- oliwę doprowadzamy niemal do wrzenia, dodajemy sól, pieprz,
- do słoika na dno wkładamy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy,
- gorącą oliwą zalewamy ułożone pomidory i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz