czwartek, 5 marca 2015

Suszone pomidory w zalewie oliwnej.

Pomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów. Jeszcze latem ususzyłam 3 kg. tych pomidorów i przechowywałam w naczyniu próżniowym w lodówce. Nareszcie dziś postanowiłam dokończyć dzieła i tym sposobem słoiczek suszonych pomidorów w zalewie nareszcie gotowy. Za kilka dni powinny być dobre.


SUSZENIE POMIDORÓW:
  • 3kg. mięsistych pomidorów kroimy na ćwiartki lub ósemki,
  • przygotowujemy zioła: suszone oregano, bazylia, kilka ziaren kolendry, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory,
  • pomidory układamy na sitach suszarki , suszymy kilka dni po kilka godzin, zmieniając kolejność sit, po kilku dniach wszystkie pomidory mieszczą się na jednym sicie.
SKŁADNIKI:

  • suszone pomidory ,
  • 250ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:

  • oliwę doprowadzamy niemal do wrzenia, dodajemy sól, pieprz,
  • do słoika na dno wkładamy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy,
  • gorącą oliwą zalewamy ułożone pomidory i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz