SKŁADNIKI:
- 1kg. filecików z kurczaka
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie
- 1-2 kajzerki namoczone w mleku
- 1-2 jajka
- koperek, kawałek białego pora,
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- bułka tarta, płatki migdałowe
WYKONANIE:
- filet zmielić na grubych oczkach razem z cebulą,
- dodać przyprawy, odciśniętą bułkę,
- wszystko dokładnie wymieszać,
- przygotowujemy panierkę: bułkę i migdały(tej wielkości porcje mieszamy)
- formujemy kotlety maczamy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w panierce,
- następnie smażymy na maśle krótko z jednej i drugiej strony,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety, posypujemy wiórkami masła, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 1/2godz.,
- następnie kotlety posypujemy koperkiem i porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru),
- ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe),
- na dno naczynia dobrze wlać szkl. bulionu z drobiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz