SKŁADNIKI:
- 8 białych surowych kiełbas,
- 3 jabłka- najlepiej szara reneta,
- 3cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka majeranku roztartego w dłoniach,
- pieprz świeżo mielony,
- sól,
- olej,
- 2 łyżki chrzanu,
- papryka słodka czerwona,
WYKONANIE:
- Kiełbasę nacinamy nożem w kilku miejscach,
- Jabłka myjemy, kroimy w półćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne,
- cebulę obieramy i kroimy w piórka,
- czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę,
- naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, rozkładamy jabłka, cebulę,posypujemy calość majerankiem, czerwoną papryką, solą i pieprzem, kładziemy kiełbaski, każdą smarujemy chrzanem z czosnkiem,
- posypujemy czerwoną papryką, kładziemy na wierzch wiórki masła, przykrywamy folią aluminiową,
- wstawiamy do piekarnika na około 60-70 min., przed końcem zdejmujemy folię, żeby kiełbaski się zrumieniły.
Danie można przyrządzić dzień wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz