środa, 1 kwietnia 2015

Pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulą

Śniadanie Wielkanocne to bardzo ważna chwila podczas Świąt Wielkanocnych, dlatego staram się zadbać o atmosferę, ale również o podniebienie. Chciałabym zaproponować na śniadanko "Pieczoną białą kiełbasę z jabłkiem i cebulą".
SKŁADNIKI:

  • 8 białych surowych kiełbas,
  • 3 jabłka- najlepiej szara reneta,
  • 3cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku roztartego w dłoniach,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól,
  • olej,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • papryka słodka czerwona,


WYKONANIE:


  • Kiełbasę nacinamy nożem w kilku miejscach,
  • Jabłka myjemy, kroimy w półćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne,
  • cebulę obieramy i kroimy w piórka,
  • czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę,
  • naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, rozkładamy jabłka, cebulę,posypujemy calość majerankiem, czerwoną papryką, solą i pieprzem, kładziemy kiełbaski, każdą smarujemy chrzanem z czosnkiem,
  • posypujemy czerwoną papryką, kładziemy na wierzch wiórki masła, przykrywamy folią aluminiową,
  • wstawiamy do piekarnika na około 60-70 min., przed końcem zdejmujemy folię, żeby kiełbaski się zrumieniły.

Danie można  przyrządzić dzień wcześniej i tylko podgrzać  przed podaniem w piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz