środa, 29 kwietnia 2015

Zrazy mielone z lubczykiem i pietruszką.


Domowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone polskie dania nie mają sobie równych.Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz ziół, przypraw, nic tylko eksperymentować. Takich mielonych jeszcze nie jedliście-obiecuję!

SKŁADNIKI:

  • 0,8 kg. łopatki bez kości,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść posiekanej pietruszki,
  • 4-5 listków posiekanego lubczyku,
  • 1/2 szkl. bułki tartej,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 3 szczypty roztartego w dłoniach majeranku,
  • sól, pieprz, vegeta,
  • masło klarowane, 
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,

WYKONANIE:
  • mięso mielimy,
  • cebulę i czosnek siekamy drobno, smażymy na maśle,
  • łączymy wszystkie przyprawy z mięsem, cebulą, czosnkiem, bułką i wodą oraz jajkiem,
  • odstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godz.,
  • formujemy kotlety, obtaczamy bułką, smażymy na maśle klarowanym z obu stron na bardzo małym ogniu, aby nie przypalić mięska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz