SKŁADNIKI:
- 1kg. czerwonej cebuli
- 125 ml. czerwonego półwytrawnego wina(u mnie Cabernet-Syrah)
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 mały listek laurowy
- kuleczka ziela angielskiego
- łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
- obraną cebulę kroimy w piórka,
- na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie,żurawinę doprawiamy solą i pieprzem,
- cebulę dusimy na wolnym ogniu, tak aby się zeszkliła,
- następnie dodajemy ocet balsamiczny i rumienimy cebulę(uważać, aby nie przypalić-konfitura będzie gorzka),
- dodajemy cukier, miód, wlewamy wino, dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu,
- gdy konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy pieprz mieszamy i gotowe!
- Konfiturę można pasteryzować i przechowywać nawet 2-3 miesiące, zaś w lodówce bez pasteryzacji około tydzień.
Brzmi smakowicie. Wypróbuję do grillowanych warzyw :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam z mięskiem grillowanym i nie tylko smakuje wyśmienicie
Usuńpozdrawiam