SKŁADNIKI:
- główka młodej kapusty
- 1 cebulka młoda z odrobiną szczypiorku
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki octu
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, vegeta, opcjonalnie ząbek czosnku(pamiętajcie, że czosnek ma dominujący smak-więc dla tych co gustują w czosnku, proponuję mały ząbek- ja dodaję )
WYKONANIE:
- kapustę poszatkować,
- cebulkę pokroić w kostkę, szczypiorek, koperek drobno posiekać, przygotować masło i mąkę,
- kapustę zalewamy wodą, dodajemy vegetę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, pieprz, ewentualnie cukier dla złamania smaku, gotujemy do miękkości kapusty,
- na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulkę i szczypiorek(czosnek przeciśnięty przez praskę), dodajemy mąkę chwilę smażymy, jeśli zasmażka jest za gęsta dodajemy wodę,
- zasmażkę dodajemy do kapusty, smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz