wtorek, 12 maja 2015

Ogórki małosolne.

W sklepach warzywniczych coraz więcej ogórków w dobrej cenie , pora więc pomyśleć o ogórkach małosolnych. Pyszne jako dodatek obiadowy, czy dodatek do kanapek.



SKŁADNIKI:

  • 0,8 kg. ogórków
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soli
  • około 1l wody przegotowanej, wystudzonej
  • 6 ząbków czosnku (lubię czosnkowe)
  • 3 kawałki chrzanu
  • liść wiśni
  • gałązka lubczyku

WYKONANIE:

  • ogórki myjemy, w wodzie rozpuszczamy sól,
  • na dno kamionki wkładamy 1/2 pęczka koperku, 3 ząbki czosnku, 1-2 kawałki chrzanu,
  • układamy ciasno ogórki, na wierzch wkładamy liść wiśni, lubczyk, resztę koperku , pozostały chrzan i zalewamy wodą z solą,
  • po 3-4 dniach ogórki gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz