SKŁADNIKI:
- 3 p. ryżu
- mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku,
- 2 budynie śmietankowe
- 2 banany
- garść żurawiny
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- kruszonka
WYKONANIE:
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem,
- wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła,
- dodajemy warstwą budyniu,
- część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną,
- następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka,
- całość posypujemy cynamonem i do piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać kruszonką, myślę, że będzie super). Można jeść na ciepło i na zimno.
a budyń sypki czy ugotowany?
OdpowiedzUsuńUgotowany oczywiście, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń