- młode ziemniaczki smażone(oddzielny post)
- dorsz w chrupiącej panierce
- sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby
SOS:
- 2-3 średnie ogórki
- 200 g greckiego jogurtu naturalnego
- 200 ml. kwaśnej śmietany 18%
- szczypiorek
- koperek
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny do smaku lub ocet
- mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15 minut,
- następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok,
- obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
- dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny (ocet - smak będzie bardziej wyrazisty-jak kto lubi)wszystko dokładnie wymieszać,
- podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz