Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem.
SKŁADNIKI:
- 1kg. młodych ziemniaków
- 10 dag. boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek...
WYKONANIE:
- Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie przestudzić i pokroić w ćwiartki,
- boczek kroimy w słupki,
- czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę,
- cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy,
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki,
- dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła,
- całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką, vegetą lub gotowa mieszanka, jest naprawdę bardzo dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz