czwartek, 21 maja 2015

Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem.


Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem.




SKŁADNIKI:


  • 1kg. młodych ziemniaków
  • 10 dag. boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków)  , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek...

WYKONANIE:

  • Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie  przestudzić i pokroić w ćwiartki,
  • boczek kroimy  w słupki,
  • czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę,
  • cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy,
  • Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki,
  • dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła,

  • całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką, vegetą lub gotowa mieszanka, jest naprawdę bardzo dobra.
Pamiętajcie zioła pozostaną zielone, jeśli skropicie je wcześniej oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz