SKŁADNIKI:
- 1 mała główka kapusty
- 1 dojrzały pomidor
- 2-3 kawałki grzybka suszonego
- 3 średnie marchewki
- kawałek pora pokrojony w półkrążki
- kawałek selera
- 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki
- 5 średnich ziemniaków
- 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku
- koperek dla smakoszy, ale niekoniecznie
- kawałek żeberek, 3 plastry boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- vegeta, sól, pieprz, odrobinę octu, ale niekoniecznie
- ziele angielskie 4-5 ziaren, 2 listki laurowe
- 1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE:
- w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy boczek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę-smażymy około 5 min., dodajemy pokrojone w warzywa(pomidor, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki)-smażymy kolejne 5 min.
- następnie dodajemy ziele angielski, liść laurowy, lubczyk, grzybki, poszatkowaną kapustę, żeberka, zalewamy wszystko około 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz