SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- dojrzały pomidor pokrojony w plastry
- cebulka pokrojona w krążki
- twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę,
- świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki )
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi lub sos sojowy
WYKONANIE:
- przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek,
- filet kroimy na skos,
- delikatnie rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy,
- odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
- nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą,
- kotlet maczamy w mące, jajku,
- bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu),
- na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser,
- wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do momentu ,gdy ser się roztopi-gotowe!
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń