sobota, 25 lipca 2015

Domowa vegeta.

Do próby przygotowania domowej vegety zainspirowała mnie moja koleżanka Krysia, która już korzysta z tego dobrodziejstwa, bez konserwantów i innych ulepszaczy! Z pewnością jest o wiele zdrowsza! Ponieważ będę robiła ją po raz pierwszy, być może trzeba będzie modyfikować jej smak.


SKŁADNIKI:

  • 0,8 kg. marchwi
  • 20 dag. pietruszki
  • 25 dag. selera
  • 2 pory-biała część
  • 5 g. suszonych grzybów
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżeczki soli morskiej(grubej)

WYKONANIE:

  • korzenie warzyw obieramy, tniemy na wiórki(obieraczką),
  • por kroimy na krążki,
  • lubczyk, zieloną pietruszkę dzielimy na mniejsze gałązki,
  • tak przygotowane warzywa kładziemy na talerze suszarki i suszymy,
  • po wysuszeniu warzywa powinny być zupełnie suche i sztywne,
  • wkładamy warzywa i pozostałe przyprawy do blendera lub mielimy w maszynce do oczekiwanej grubości,pieprz i ziele angielskie najpierw utrzeć w moździerzu,
  • vegeta gotowa!

6 komentarzy:

  1. Witam, tak sprawdziła się, ale odsypię trochę i dołożę do tej części kilka płatków suszonego rozdrobionego czosnku, lubię czosnek i prawie wszędzie dodaję, więc myślę że będzie super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dlugo mam suszyc warzywa? Szuszyc na talerzu suszarki?

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, tak ja suszyłam na suszarce, musisz sprawdzać czy wiórki warzyw są wystarczająco suche(będą twarde) to zależy od tego ile było w nich wody 1-2 godz.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czesc nie mam suszarki czy moge w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście musisz tylko dobrać odpowiednio temperaturę, żeby nie spalić. Pozdrawiam

      Usuń