SKŁADNIKI:
(2-3 porcje)
- 1 średni filet z kurczaka
- 1 pomidor
- 2-3 ogórki zielone (gruntowe)
- 3-4 liście sałaty lodowej
- szczypiorek
- 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków
- ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta
- marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych
- sos winegret
- sos czosnkowy
WYKONANIE:
- przygotować marynatę do mięsa,
- pociąć filet na skos, rozbić, zamarynować, zostawić na przynajmniej 2 godz.,
- filet smażymy na maśle klarowanym, kroimy na paski, ziemniaki dzielimy na ćwiartki lub ósemki (doprawiamy) dodajemy do mięsa i nadal smażymy na złoty kolor,
- sałatę rwiemy na kawałki, ogórki kroimy na półkrążki, łączymy z sosem winegret, rozkładamy na talerzu, na wierzch rozkładamy pomidor,
- następnie kładziemy ziemniaki z kurczakiem i polewamy danie sosem czosnkowym, posypujemy szczypiorkiem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz