poniedziałek, 6 lipca 2015

Kluseczki francuskie.

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku.



SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 dag. masła
  • 6 dag.mąki pszennej
  • sól
  • dowolne drobno siekane zioła-opcjonalnie.

WYKONANIE:

  • Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek,
  • masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie gładka i puszysta,
  •  następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie dodać do żółtek,
  • masę połączyć delikatnie z mąką,
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą, wyrobione, gęste ciasto przełożyć na deskę i metalową łyżką odcinać kawałki zsuwając je wprost do wrzątku, za każdym razem zanurzając łyżkę, mieszać aby kluseczki nie przywarły, od wypłynięcia gotować około 5 min. pod przykryciem.
Do kluseczek można dodawać ulubione świeże zioła np. bazylię, gdy będziecie je podawać z sosem pomidorowym lub pomidorową zupą, pietruszkę czy oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz