SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 dag. masła
- 6 dag.mąki pszennej
- sól
- dowolne drobno siekane zioła-opcjonalnie.
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek,
- masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie gładka i puszysta,
- następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie dodać do żółtek,
- masę połączyć delikatnie z mąką,
- W dużym garnku zagotować wodę z solą, wyrobione, gęste ciasto przełożyć na deskę i metalową łyżką odcinać kawałki zsuwając je wprost do wrzątku, za każdym razem zanurzając łyżkę, mieszać aby kluseczki nie przywarły, od wypłynięcia gotować około 5 min. pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz