piątek, 24 lipca 2015

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem.


Szpinak w moim domu to bardzo rzadka rzecz, więc ciągle szukam dań w których zagra główną rolę. Tym daniem zainspirowała mnie Kamila, która przygotowała je z serkiem topionym-ja zastąpiłam go gorgonzolą - było pysznie.


SKŁADNIKI:

  • 200g. rozdrobionego szpinaku(mrożonka)
  • 100g. gorgonzoli
  • 200 g. filetu z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny)
  • łyżeczka drobnych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, vegeta 

  • makaron (u mnie świderki)

WYKONANIE:

  • makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli,
  • filet kroimy na wąskie paski, smażymy z dodatkiem przypraw i suszonych pomidorów, 
  • dodajemy szpinak, czosnek, smażymy 5-10 min.,
  • następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem,
  • dodajemy śmietanę (jogurt) dokładnie mieszamy, zostawiamy na ogniu około 5 min.,
  • mieszamy z makaronem i gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz