Szpinak w moim domu to bardzo rzadka rzecz, więc ciągle szukam dań w których zagra główną rolę. Tym daniem zainspirowała mnie Kamila, która przygotowała je z serkiem topionym-ja zastąpiłam go gorgonzolą - było pysznie.
SKŁADNIKI:
- 200g. rozdrobionego szpinaku(mrożonka)
- 100g. gorgonzoli
- 200 g. filetu z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny)
- łyżeczka drobnych suszonych pomidorów
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, vegeta
- makaron (u mnie świderki)
WYKONANIE:
- makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli,
- filet kroimy na wąskie paski, smażymy z dodatkiem przypraw i suszonych pomidorów,
- dodajemy szpinak, czosnek, smażymy 5-10 min.,
- następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem,
- dodajemy śmietanę (jogurt) dokładnie mieszamy, zostawiamy na ogniu około 5 min.,
- mieszamy z makaronem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz