BEJCA:
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula drobno posiekana,
- 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
- łyżka oregano,
- łyżeczka musztardy,
- przyprawa do smażonych ziemniaków około 1 łyżki,
- kilogram ziemniaków
- cukinia
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy,
następnie obieramy, kroimy na ćwiartki, a cukinie na paski,
ze wszystkich składników przygotowujemy bejcę, smarujemy warzywa bejcą i odstawiamy na 1/2 godz.,
grillujemy na tackach lub w specjalnym koszu do grillowania warzyw
2. Posiekaj drobno cebulę, wyciśnij czosnek, wymieszaj z oliwą, ziołami, musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Przygotowaną bejcą zalej ziemniaki i odstaw na około pół godziny.
4. Rozgrzej grill ogrodowy, przygotuj kwadraty z folii aluminiowej.
5. Każdego ziemniaka posmarowanego bejcą zawiń szczelnie w folię, ułóż na ruszcie i grilluj przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz