sobota, 4 lipca 2015

Ziemniaki i cukinia grillowana.

   Do pysznych mięs z grilla, warzywka grillowane jak znalazł- dziś ziemniaczki i cukinia.

 BEJCA:
 
  •     pół szklanki oliwy z oliwek,
  •     1 mała cebula drobno posiekana,
  •     5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
  •     łyżka oregano,
  •     łyżeczka musztardy,
  •     przyprawa do smażonych ziemniaków około 1 łyżki,

  • kilogram ziemniaków
  • cukinia
  • folia  aluminiowa

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy,
następnie obieramy, kroimy na ćwiartki, a cukinie na paski,
ze wszystkich składników przygotowujemy bejcę, smarujemy warzywa bejcą i odstawiamy na 1/2 godz.,
grillujemy na tackach lub w specjalnym koszu do grillowania warzyw

2. Posiekaj drobno cebulę, wyciśnij czosnek, wymieszaj z oliwą, ziołami, musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Przygotowaną bejcą zalej ziemniaki i odstaw na około pół godziny.

4. Rozgrzej grill ogrodowy, przygotuj kwadraty z folii aluminiowej.

5. Każdego ziemniaka posmarowanego bejcą zawiń szczelnie w folię, ułóż na ruszcie i grilluj przez około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz