Witam mam teraz trochę więcej czasu, więc nareszcie mogę eksperymentować na większą skalę. Zrazy mielone to tradycyjne polskie mięsko, ale dlaczego go trochę nie wzbogacić? Przygotowałam mielone z niespodzianką.
SKŁADNIKI:
- 0,80dag.łopatki mielonej
- kawałek pora
- 1/2 papryki czerwonej, żółtej
- kulka młodej mozzarelli lub ser żółty
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- ulubione przyprawy-u mnie:roztarty w palcach majeranek, sól, świeżo roztarty w moździerzu pieprz czarny,trochę vegety
WYKONANIE:
- do zmielonej łopatki dodajemy wszystkie przyprawy,drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajka, 2-3 łyżki bułki tartej,
- dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku,
- obie papryki, mozzarellę, kawałek pora kroimy w drobną kosteczkę,
- formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa, na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś),
- formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec można podlać wodą, albo bulionem i gotować do wyparowania wody lub włożyć do piekarnika na 30min.- mięso na pewno jest gotowe!) podawać z młodymi ziemniaczkami i warzywkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz