W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową.
SKŁADNIKI:
- 2 żeberka lub inne mięso
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka,kawałek selera,mały por
- kawałek główki kapusty około 1/5
- kilka suszonych grzybków
- 5 buraczków
- 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku)
- 4-6 łyżek kwasu z buraków
- 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej
- 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
WYKONANIE:
- Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym,
- ugotowane mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy,
- pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy,
- pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy,
- gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw,
- doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem,
- dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz.
Moja ukochana zupa! Serdecznie dziękuję za przepis, na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy ten barszczyk życzę smacznego.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń