Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności.
Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki.
SKŁADNIKI:
- 6 kg. jabłek
- cukier biały lub brązowy około10 łyżek
- woda
WYKONANIE:
- Na dno dużego garnka wlewamy około1,5cm. wody, zagotowujemy,
- jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki i wkładamy stopniowo do garnka,
- dodajemy cukier-ilość zależy od kwaśności jabłek,
- prażymy na małym ogniu do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Taki mus uwielbiam z naleśnikami :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki w kokilkach będą też pyszne na niedzielny deser. Pozdrawiam
Usuń