SKŁADNIKI:
- 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2-3 papryki zielone lub żółte
- około 10 ogórków gruntowych
- 2-3 cebule
- kilka gałązek rozmarynu, bazylii
ZALEWA:
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 2-3 łyżki octu winnego(białego)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 5 listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 10 k
- kulek pieprzu czarnego
WYKONANIE:
- Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików,
- cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory,
- paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika,
- ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę,
- na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię,
- letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz