sobota, 22 sierpnia 2015

Sałatka warzywna z ziołami.

Soczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi warzywami zimową porą. Własne pyszne warzywka do obiadu to coś o co warto zawalczyć. Dzisiejsza moja sałatka to w pełni eksperyment połączyłam ulubione warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka  z rozmarynem. Zobaczymy!



SKŁADNIKI:

  • 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2-3 papryki zielone lub żółte
  • około 10 ogórków gruntowych
  • 2-3 cebule
  • kilka gałązek rozmarynu, bazylii


ZALEWA:

  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • 2-3 łyżki octu winnego(białego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5 listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 10 k
  • kulek pieprzu czarnego
WYKONANIE:

  • Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików,
  • cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory,
  • paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika,
  • ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę,
  • na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię,
  • letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu 20 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz