wtorek, 4 sierpnia 2015

Zapiekane gyros z sałatką.

Witam serdecznie.Urlop dobiegł końca trzeba pogodzić się z szarą rzeczywistością, ale na szczęście mam Was. Obiecałam po powrocie przygotować danie, które miałam okazję jeść w jednej z restauracji. Danie będzie oczywiście w mojej wersji- kucharze nie dzielą się przepisami. Mam jednak nadzieję, że efekt będzie oczekiwany. Gyros o którym mówię było przygotowane z frytkami, ja wolę z ryżem. Sałatka na wierzchu potrawy wg. upodobań.


SKŁADNIKI:

  • 1kg. chudej karkówki
  • przyprawy: gyros, majeranek, trochę domowej vegety
  • 1-2 cebule
  • oliwa z oliwek, 
  • masło klarowane

  • 2 woreczki ryżu parboiled 

składniki na sałatkę:

  • sałata lodowa
  • kilka pomidorków koktajlowych lub malinowych
  • 2-3 ogórki zielone(gruntowe)
  • cebula czerwona

  • sos czosnkowy

WYKONANIE:

  • karkówkę nakłuć, pociąć na cm plastry,
  • zamarynować w oliwie z oliwy z przyprawami i odstawić na 2-3 godz.( im dłużej tym lepiej),
  • naczynie żaroodporne posmarować masłem,
  • ryż ugotować, rozsypać na dno naczynia,
  • karkówkę upiec z rożna w piekarniku (nadziewamy na szpikulec, a jeśli piec nie jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać cebulą,
  • mięso ścinać  warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła,
  •  gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia, 
  • posypać serem, 
  •  włożyć do piekarnika na 10-15 min.do rozpuszczenia sera, w tym czasie przygotować sałatkę,

  • sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki na ósemki, ogórki na wiórki, rozkładamy tuż przed podaniem na mięsie,polewamy sosem czosnkowym i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz