SKŁADNIKI:
- 1kg. chudej karkówki
- przyprawy: gyros, majeranek, trochę domowej vegety
- 1-2 cebule
- oliwa z oliwek,
- masło klarowane
- 2 woreczki ryżu parboiled
składniki na sałatkę:
- sałata lodowa
- kilka pomidorków koktajlowych lub malinowych
- 2-3 ogórki zielone(gruntowe)
- cebula czerwona
- sos czosnkowy
WYKONANIE:
- karkówkę nakłuć, pociąć na cm plastry,
- zamarynować w oliwie z oliwy z przyprawami i odstawić na 2-3 godz.( im dłużej tym lepiej),
- naczynie żaroodporne posmarować masłem,
- ryż ugotować, rozsypać na dno naczynia,
- karkówkę upiec z rożna w piekarniku (nadziewamy na szpikulec, a jeśli piec nie jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać cebulą,
- mięso ścinać warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła,
- gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia,
- posypać serem,
- włożyć do piekarnika na 10-15 min.do rozpuszczenia sera, w tym czasie przygotować sałatkę,
- sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki na ósemki, ogórki na wiórki, rozkładamy tuż przed podaniem na mięsie,polewamy sosem czosnkowym i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz