niedziela, 27 września 2015

Aromatyczne warkocze z polędwiczek wieprzowych.

Polędwiczki to wdzięczne mięso i można je przygotowywać na wiele sposobów. Niedzielny albo świąteczny obiad, wykwintna kolacja... A może po prostu danie dla kochanej rodzinki!
Warkocze z tymi przyprawami są aromatyczne no i bardzo ładnie wyglądają,

SKŁADNIKI:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 6 plastrów szynki szwardzwalskiej
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • kilka listków lubczyka
MARYNATA
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki Primerby bazyliowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE:
  • Polędwiczki oczyszczamy z błon, nakłuwamy i  rozcinamy na trzy części,
  • przygotowujemy marynatę wkładamy mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową,
  • następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.












  • wyłączyć piekarnik, mięso zostawić jeszcze na 10 min. żeby doszło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz