Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!).
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- kostka margaryny u mnie Kasia
- 2 jajka
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- sól
farsz:
- 50 dag. karkówki chudej
- pierś z kurczaka lub udko z rosołu
- 10 dag, parzonego wędzonego boczku
- marchewka, pietruszka z rosołu
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1 szkl. mleka
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- cebula
- ząbek lub dwa czosnku
- sól, pieprz, majeranek
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kawałki schłodzonej margaryny,
- następnie pozostałe składniki na ciasto, mieszamy,
- następnie szybko zagnieść ciasto, uformować kulki włożyć w folię i do lodówki przynajmniej na godzinę,
- karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem,
- smażymy do miękkości mięsa, studzimy,
- mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy,
- ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz