sobota, 26 września 2015

Śledzik z konfiturą i sałatką warzywną.

Sałatka w takim zestawieniu moim zdaniem jest super! Jak już pisałam wielokrotnie bardzo lubię żurawinę, więc ciągle szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska..

SKŁADNIKI:
  • 4-6 filety śledziowe 
KONFITURA
  • 2 gruszki 
  • 10 dag żurawiny
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól
WYKONANIE:
  • żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki,
  • gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę,
  • na patelnie wlać sok z cytryny, dodać gruszki i żurawinę, dodać cukier, dusić około 20 min.,
  • doprawić grubo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą-gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz