Sałatka w takim zestawieniu moim zdaniem jest super! Jak już pisałam wielokrotnie bardzo lubię żurawinę, więc ciągle szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska..
SKŁADNIKI:
KONFITURA
- 2 gruszki
- 10 dag żurawiny
- 1-2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól
WYKONANIE:
- żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki,
- gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę,
- na patelnie wlać sok z cytryny, dodać gruszki i żurawinę, dodać cukier, dusić około 20 min.,
- doprawić grubo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą-gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz