niedziela, 6 września 2015

Zawijaniec z porem i ogórkiem kiszonym.

Na niedzielny obiad proponuję zawijanca   z porem i ogórkiem kiszonym, ponieważ  lubię cieszyć podniebienie moich domowników nowymi potrawami to postanowiłam kolejny raz poeksperymentować. Zawijanca  przygotowałam  ze schabu choć równie dobrze można zrobić go z fileta czy szynki.


SKŁADNIKI:
  • 5-6 plastrów schabu 
  • 4-5 szt, ogórków kiszonych ( z własnej spiżarni najlepiej)
  • kawałek pora (około 5-7 cm.)
  • 1/2 cebuli białej
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE:
  • plastry schabu, nakłuwamy i rozbijamy cienko z piórkami białej cebuli,
  • posypujemy przyprawami,
  • ogórek utrzeć na dużych oczkach tarki,
  • resztę białej cebuli kroimy na cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem, mieszamy z ogórkiem,
  • ogórek i cebulę rozkładamy na rozbitym mięsie, zwijamy, spinamy wykałaczką, smażymy z drobno posiekaną cebulą na maśle klarowanym do zrumienienia i miękkości.

3 komentarze: