Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs- można ją przyrządzać na wiele sposobów!Dziś przygotuję ją w sosie słodko-kwaśnym. Pamiętajcie, żeby zamarynować mięso będzie soczyste i kruche!
SKŁADNIKI:
- 1 kg. karkówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3-4 krążki ananasa z syropu
- 1 mała papryka czerwona
- 2-3 pomidory z puszki lub świeże
- 1 mała czerwona cebula
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz, drobno posiekane 2-3 gałązki lubczyku, majeranek roztarty w palcach(lepszy aromat) vegeta , kieliszek białego wina inne wg.upodobań
- przygotowujemy marynatę: oliwa, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, vegeta,
- mięso kroimy na plastry, zbijamy siekaczem do mięsa i macerujemy w marynacie (najlepiej przez noc),
- przygotowujemy sos: marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę,
- wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy syropem z ananasa,
- mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem i pieczemy około godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pyszny obiad, taki niedzielny.
OdpowiedzUsuńTak polecam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń