niedziela, 25 października 2015

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym.

Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs- można ją przyrządzać na wiele sposobów!Dziś przygotuję ją w sosie  słodko-kwaśnym. Pamiętajcie, żeby zamarynować mięso będzie soczyste           i kruche!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg. karkówki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3-4 krążki ananasa z syropu
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2-3 pomidory z puszki lub świeże
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, drobno posiekane 2-3 gałązki lubczyku, majeranek roztarty w palcach(lepszy aromat) vegeta , kieliszek białego wina inne wg.upodobań
WYKONANIE:
  • przygotowujemy marynatę: oliwa, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, vegeta,
  • mięso kroimy na plastry, zbijamy siekaczem do mięsa i macerujemy w marynacie (najlepiej przez noc),
  • przygotowujemy sos: marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę,
  • wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy syropem z ananasa,
  • mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem i pieczemy około godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2 komentarze: