SKŁADNIKI:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków mączystych
- 4 plastry wędzonego boczku
- 0.5 kg. łopatki- zmielić
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 cebula
- 50 dag. kiszonej kapusty
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka smalcu
- kilka kropel maggi
- 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 50 g masła
- sól, pieprz, olej
WYKONANIE:
- plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,
- kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości,
- do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia,
- ziemniaki przeciskamy przez praskę,
- dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz