poniedziałek, 21 grudnia 2015

Schab z ziołami.

Święta już lada chwila pora poza Wigilią pomyśleć o całej reszcie!Postanowiłam zrobić pyszny aromatyczny schab - super przekąska i bardzo dobry dodatek do kanapek!Pamiętacie mam nadzieję mój schab na zimno, trochę go zmodyfikowałam, bardziej zapachniał ziołami i smak zadziwia! Nadszedł świąteczny czas...


SKŁADNIKI:


  • 1kg. schabu
  • 1/4 szkl. soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach
  • 1 łyżeczka przypraw do wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liścia laurowe
  • trochę vegety(najlepiej domowej)


WYKONANIE:


  • schab nakłuwamy, nacieramy i marynujemy w mieszance przypraw, ziół i oliwy z oliwek, na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w marynacie na noc,


  • następnego dnia wkładamy do zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy 5 minut, zostawiamy w wodzie do następnego dnia,
  • w tejże wodzie gotujemy wówczas kolejne 5 min., czekamy do wystygnięcia i gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz