SKŁADNIKI:
- 1,2 kg. szynki wieprzowej
- 1 1/3 łyżki soli peklowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżeczka majeranku roztartego w palcach
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
WYKONANIE:
- Mięso kroimy w dość drobną kostkę,
- dodajemy sól peklową i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca,
- mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 20 godzin., szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze lub przekręcamy w maszynce na największych oczkach, dodajemy przyprawy, wodę i masujemy ręcznie mięso przez ok 10 min,
- szynkę wkładamy do woreczka, w którym włożymy ją do szynkowara, szynkowar z mięsem wkładamy do lodówki na ok 2 godzinki,
- następnie wkładamy go do wysokiego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara i podgrzewamy do temp 80*C(to jest temp. mięsa),
- w tej temperaturze parzymy ok 2-3 godzinki, po tym czasie wyjmujemy szynkowar i studzimy w zimnej wodzie lub w lodówce ok 3 - 4 godzin (ja zostawiłam na całą noc),
- Szyneczka jest gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz