czwartek, 31 grudnia 2015

Szynka wieprzowa z szynkowara.

W minione święta Gwiazdor mi przyniósł Szynkowar, do tej pory nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje. Lubię domowe wędliny przynajmniej wiadomo co się je! Przyrządzam domowy pasztet, schab gotowany, a teraz mogę robić różne szyneczki/ kiełbasy! To moja pierwsza próba! Musiałam pomóc sobie przepisami, które znalazłam w internecie, dołożyłam trochę swoich ulubionych przypraw i myślę, że warto spróbować tej wędliny! Ma wyrazisty, zdecydowany smak. Jeśli wolicie łagodny smak zmniejszcie ilość przypraw!



SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg. szynki wieprzowej
  • 1 1/3 łyżki soli peklowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka majeranku roztartego w palcach
  • 50 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny


WYKONANIE:


  • Mięso kroimy w dość drobną kostkę,
  • dodajemy sól peklową  i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca,



  • mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na  20 godzin., szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze lub przekręcamy w maszynce na największych oczkach, dodajemy przyprawy, wodę i masujemy ręcznie mięso przez ok 10 min,
  • szynkę wkładamy do woreczka, w którym włożymy ją do szynkowara, szynkowar z mięsem wkładamy do lodówki na ok 2 godzinki,

  • następnie wkładamy go do wysokiego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara i podgrzewamy do temp 80*C(to jest temp. mięsa),
  • w tej temperaturze parzymy ok 2-3 godzinki, po tym czasie wyjmujemy szynkowar i studzimy w zimnej wodzie lub w lodówce ok 3 - 4 godzin (ja zostawiłam na całą noc),
  • Szyneczka jest gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz