niedziela, 27 grudnia 2015

Tradycyjne rolady wołowe.

Na ogół rolady robię z wieprzowiny, ale na świąteczny obiad postanowiłam przygotować tradycyjne rolady wołowe.  Możemy użyć np. wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to żebyśmy mogli pokroić mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien. 




SKŁADNIKI:


  • około 1 kg. wołowiny



  • kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 cebule -dymka albo szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz, ewentualnie odrobina soli
  • 3 łyżki mąki



  • 2- 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren angielskich
  • łyżka masła klarowanego
  • tłuszcz do smażenia



WYKONANIE:


  • mięso pokroić w plastry, nakłuć, rozbić na duże, cienkie płaty,

  • boczek w paski i usmażyć na maśle klarowanym,

  • ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać,
  • wszystkie składniki farszu wymieszać,

  • płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące,

  • smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz