SKŁADNIKI:
- około 1 kg. wołowiny
- kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki
- 1-2 ogórki kiszone
- 2 cebule -dymka albo szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- pieprz, ewentualnie odrobina soli
- 3 łyżki mąki
- 2- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren angielskich
- łyżka masła klarowanego
- tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
- mięso pokroić w plastry, nakłuć, rozbić na duże, cienkie płaty,
- boczek w paski i usmażyć na maśle klarowanym,
- ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać,
- wszystkie składniki farszu wymieszać,
- płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące,
- smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz