SKŁADNIKI:
- 1,2 kg. świeżego chudego boczku
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 12 goździków
- 4 nasiona kardamonu
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku w granulkach(lub dwa rozgniecione ząbki)
- przygotować marynatę: zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać.
- mięso nakłuwamy, macerujemy w marynacie,
- zostawiamy na noc przykryte folią aluminiową,
- następnego dnia wkładamy do rękawa pieczemy w temp. 180-200 stopni około godz.(pamiętajcie mięso zawsze wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby zamknąć w nim soczystość),
- następnie obniżamy temp. do 140-150 stopni ,wyjmujemy mięso z rękawa i pieczemy pod folią aluminiową kolejne 45min. ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięsko się zrumieniło,
- wieprzowina wewnątrz powinna osiągnąć temp. 80 stopni, mierzone w najgrubszym miejscu-wtedy jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz