sobota, 9 stycznia 2016

Golonka bejcowana-pieczona.

Golonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu.



SKŁADNIKI:

  • 5 średnich golonek
  • 2-3 liścia laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • szczypta vegety

bejca:


  • 1 szkl. piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego


WYKONANIE:
  • golonkę gotujemy w podanych przyprawach, prawie do miękkości,
  • następnie przygotowujemy bejcę, mieszając wszystkie składniki,
  • nacinamy kratkę na golonkach, zalewamy bejcą na 2-3 godz.
  • wkładamy wraz z bejcą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min., w razie potrzeby polewamy bejcą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz