SKŁADNIKI:
- 1.6 kg. karkówki
- po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku
- po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka, ostra
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
WYKONANIE:
- przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu,
- tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
- nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc,
- mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą,
- mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz.,
- następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni,
- ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz