SKŁADNIKI:
- 250 g. białej kapusty
- 250 g. kiszonej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarna kardamonu
- 8 goździków
- 2 łyżki miodu
- 1 cebula
- cytryna
- sól, pieprz
- trochę soku z kiszonej kapusty
- mały kieliszek białego wina
- kilka gałązek drobno posiekanego tymianku
- trochę oleju
WYKONANIE:
- do rozgrzanego garnka wkładamy miód, czekamy aż zacznie się karmelizować,
- kardamon, goździki rozkruszamy w moździerzu, dodajemy do miodu,
- następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, sól, pieprz,
- białą kapustę kroimy w cienkie paski i dodajemy do garnka,
- dusimy kilka minut, dodajemy drobno pokrojoną kiszoną kapustę i trochę soku z kapusty,
- dusimy kolejne 5 min., dodajemy trochę oleju, trochę skórki z cytryny, mały kieliszek białego wina, a na koniec kilka gałązek świeżego drobno posiekanego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz