niedziela, 17 stycznia 2016

Marynowana papryka.

Bardzo lubię paprykę, więc staram się zamknąć jej smak w słoikach Marynowana papryka, to warzywa , które można dodać do sałatek, past czy surówek.


SKŁADNIKI:
  • 5 kg. papryki w różnych kolorach
  • 2 papryczki chili
 ZALEWA:
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szkl. 10% octu
  • 1,5 szkl. oleju sojowego
  • 1,5 szkl. cukru
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
WYKONANIE:
  • paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki wg. gustu,
  • zblanszować- wrzucić  do wrzątku na 3 min.,
  • układać ciasno do słoika,
  • zalać wrzącą zalewą, pasteryzować nie dłużej niż 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz