SKŁADNIKI:
- 60 dag. łopatki
- 30 dag. chudego boczku
- 1 i 1/3 łyżki soli peklowej
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka żelatyny
- odrobina vegety
- mięso mielimy na dużych oczkach,
- dodajemy sól peklową, wyrabiamy 20 min.,
- wstawiamy do lodówki na 12 godz., następnie dodajemy wszystkie przyprawy, oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie, wyrabiamy 10 min. i odstawiamy do lodówki na kolejne 12 godz.,
- mięsko dokładnie ubijamy w worku i wkładamy do szynkowara, wodę doprowadzamy do temp. 85stopni i parzymy szyneczkę 2-3 godz. aż mięso osiągnie temp. 80 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz