wtorek, 26 stycznia 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchów nie robię zbyt często, ale zawsze wtedy przypomina mi się smak dzieciństwa pyszny kapuśniak i racuszki. Pyszne, puszyste po prostu najlepsze!


SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. mleka
  • 4 szkl. mąki
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • około 5 jabłek
  • cukier puder do posypania lub konfitura


WYKONANIE:

  • drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka-odstawić na 10 min.,
  • do miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę, 
  • jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz.,


  • kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor,
  • posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz