SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mleka
- 4 szkl. mąki
- 40 g. świeżych drożdży
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- około 5 jabłek
- cukier puder do posypania lub konfitura
WYKONANIE:
- drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka-odstawić na 10 min.,
- do miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę,
- jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz.,
- kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor,
- posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz