SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- papryka marynowana(najlepiej domowa)
- przyprawa do drobiu
- pieprz
- masło klarowane
- wykałaczki
WYKONANIE:
- pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko,
- posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu,
- paprykę kroimy na cienkie paski, kładziemy na rozbitej piersi,
- następnie układamy na tym plastry szynki,
- zwijamy(niektóre owinęłam dodatkowo szynką-trzeba uważać szynka szwarcwaldzka jest słona ), kroimy na 1-1,5 cm paski i rolmopsy gotowe(spinamy je wykałaczką),
- na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i smażymy rolmopsy z każdej strony,
- bezpośrednio przed podaniem wkładamy w naczyniu żaroodpornym, polane masłem z odrobiną bulionu przykryte folią aluminiową na 15 min. w temp. 180 stopni (termoobieg), do masła można dodać primerbę bazyliową,
- zamiast masła można polać sosem koperkowym, bądź innym, który lubimy do drobiu i zapiec 15 min.
Bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, no i można go modyfikować na różne sposoby według własnego gustu, a z sosem koperkowym z nutką cytryny i ryżem lekki i bardzo smaczny obiad.
OdpowiedzUsuń