SKŁADNIKI:
- 30 dag. filetu z kurczaka
- 70 dag. szynki wieprzowej
- 40 ml. gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka soli peklowej
- po łyżeczce: suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie roztarte w moździerzu
- 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 2 ząbki czosnku
- mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy sól-wyrabiamy 20 min.,
- zamykamy szczelnie i zostawiamy w lodówce na 12 godz.,
- następnie dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę rozpuszczoną w wodzie, wyrabiamy 10 min.,
- zamykamy zostawiamy na kolejne 12 godz.,
- masę szynkową ubijamy dokładnie w szynkowarze, parzymy w tem. około 90 stopni dwie pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz