SKŁADNIKI:
- 80 dag. karkówki
- 40 dag. boczku wędzonego
- 1 1/3 łyżki soli peklowej
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczki żelatyny
- karkówkę i boczek kroimy w kostkę 3x3, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, boczek mielimy na grubych oczkach,
- dodajemy sól, pieprz, wyrabiamy przez 20 min.(aż mięso puści kalogen i będzie klejące),
- wkładamy do lodówki na 24 godz.,
- po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy,
- na dno woreczka dajemy liść laurowy, ubijamy dokładnie mięso, wkładamy do szynkowara, zamykamy,
- dusimy w kąpieli wodnej w temp. 80-90 stopni przez 2,5 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz