sobota, 27 lutego 2016

Cytrynowe Tiramisu.

W ostatkową sobotę miałam okazję jeść pyszne tiramisu cytrynowe. Ja na ogół przygotowywałam ten pyszny deser z likierem migdałowym Amaretto, ale muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam!


SKŁADNIKI:
  • 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki )
  • 1 pudełko Mascarpone 400-500g.
  • 100 ml. Limoncello lub innego likieru cytrynowego
  • sok z 1/2 cytryny do smaku
  • otarta skórka z cytryny(opcjonalnie)
  • 1 łyżka lekkiego miodu np. akacjowego
  • kakao lub gorzka czekolada do posypania
  • mocna czarna kawa
WYKONANIE:
  • mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku),
  • biszkopty moczymy w mocnej kawie i układamy w naczyniu, przekładając masą,
  • na wierzchu posypujemy gorzką czekoladą startą na małych oczkach tarki lub używamy kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz