sobota, 6 lutego 2016

Lazania.

Lazania, to danie które nie tylko jest dobre na obiad, ale sprawdzi się również na kolację. Myślę, że to łatwe danie i dość szybkie.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg. łopatki zmielonej na dużych oczkach
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawy: zioła włoskie, sól, pieprz grubo mielony, oregano,
  • 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej,
  • makaron do lazanii,
  • 25 dag, sera żółtego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
WYKONANIE:
  • zmielone mięso smażymy na maśle ze wszystkimi przyprawami i pokrojonymi pomidorami, aż powstanie gęsty sos,
  • na dno naczynia wlewamy trochę sosu, układamy makaron, następnie kładziemy mięso z sosem,posypujemy serem żółtym, znowu makaron, mięso- ser żółty, 
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min.
Moją lazanię jeszcze przed włożeniem do piekarnika polałam  sosem beszamelowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz